Γιατί να κάνω το σπίτι μου έξυπνο; Leave a comment

Τι είναι ένα έξυπνο σπίτι;

Ο όρος έξυπνο σπίτι ακούγεται όλο και πιο πολύ τον τελευταίο καιρό. Τον ακούμε και τον διαβάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο. Με το να λέμε ότι ένα σπίτι είναι έξυπνο έχει να κάνει με το πως αυτό διαχειρίζεται τις βασικές και μη λειτουργίες του, αυτόνομα. Ο αυτοματισμός μπορεί να είναι είτε προγραμματιζόμενος είτε μεταβαλλόμενος από τις συνθήκες που υπάρχουν μέσα στο σπίτι.

Στόχος όλων αυτών είναι να μπορεί ένα σπίτι να γίνεται πιο ασφαλές, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόρο συμβάλλοντας  στην καλύτερη διαχείρισή των ηλεκτρικών συσκευών του. Επίσης μας επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχό του από ένα smartphone κάνοντας έτσι ακόμα ευκολότερη τη ζωή μας. Πώς όμως όλα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη;

 

Έξυπνο σπίτι – από τη θεωρία στην πράξη

Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να κάνουμε ένα σπίτι έξυπνο είναι η μελέτη και σχεδιασμός του πριν καν ακόμα κατασκευαστεί. Οι επιλογές μας είναι πολλές και οι περιορισμοί μας ελάχιστοι. Ότι σκεφτούμε και επιθυμούμε μπορούμε να το κάνουμε πράξη στο νέο μας σπίτι. Η έκφραση “αυτό δεν γίνεται” μάλλον δεν θα ακουστεί καμία φορά όσο είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και της μελέτης. Όρια στο τι μπορούμε να κάνουμε βάζει μόνο ο παράγοντας κόστος. Όσο πιο πολλά χρήματα έχουμε να δαπανήσουμε τόσο πιο ικανοποιητικό θα είναι το αποτέλεσμα. Βέβαια το ικανοποιητικό είναι κάτι το υποκειμενικό διότι για άλλους αρκεί ένα αυτόματο πότισμα του κήπου και για άλλους δεν είναι ούτε καν η αρχή τους.

Ας δούμε και την δεύτερη περίπτωση όπου έχουμε ένα ήδη τελειωμένο και κατοικήσιμο σπίτι, που είναι και η πιο συνηθισμένη περίπτωση. Μας ήρθε κάποια στιγμή η ανάγκη και μας να κάνουμε κάποιες μικροεπεμβάσεις στο σπίτι μας για να του βάλουμε λίγο “μυαλό”. Πολύ ωραία. Βασικός παράγοντας και εδώ είναι το πορτοφόλι μας. Οι επιλογές δεν είναι λίγες ούτε και σ’αυτή την περίπτωση. Απλά εάν δεν θέλουμε να “ανοίξουμε” δουλειές στο σπίτι θα πρέπει να αρκεστούμε σε λύσεις που μας δίνει η ασύρματη τεχνολογία χωρίς την ανάγκη προσθήκης καλωδίων.

 

Συσκευές και μηχανισμοί για έξυπνο σπίτι – Τι επιλογές έχω;

Ερχόμαστε λοιπόν στο δια ταύτα για να δούμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και πώς. Υπάρχει στο εμπόριο πληθώρα από “έξυπνες συσκευές” που μπορούν να μας βοηθήσουν. Μια πολύ απλή και εύκολη λύση για αρχή και για αρχάριους είναι η προμήθεια μιας συσκευής ελέγχου ηλεκτρικών συσκευών, για τον έλεγχο του κλιματιστικού και όχι μόνο. Η χρήση της είναι αρκετά απλή. Με τη βοήθεια της κατάλληλης εφαρμογής στο smartphone μας συνδέουμε τη συσκευή στο wifi μας. Από κει και πέρα μπορούμε να “δηλώσουμε” στη συσκευή μας ποιες από τις ηλεκτρικές μας συσκευές θα θέλαμε να χειριζόμαστε εξ αποστάσεως. Υπάρχει η δυνατότητα να χειριστούμε κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί ασύρματο χειριστήριο υπερύθρων (IR) όπως το κλιματιστικό, ιονιστές, αφυγραντήρες κτλ με την προϋπόθεση ότι έχουν οπτική επαφή όπως άλλωστε γίνεται και με το τηλεχειριστήριο τους. Εκτός της λειτουργίας με υπέρυθρες (IR) υπάρχει και η δυνατότητα χειρισμού με ραδιοσυχνότητες. Όλοι οι ηλεκτρικοί μηχανισμοί τεντών ρολών σκίασης-συσκότισης δουλεύουν με τηλεχειριστήρια τέτοιου είδους. Μπορούμε και αυτά να τα χειριστούμε εξ αποστάσεως με την συγκεκριμένη συσκευή.

BROADLINK Σύστημα τηλεχειρισμού ηλεκτρικών συσκευών RM Pro

Μία άλλη πολύ χρήσιμη συσκευή είναι ο θερμοστάτης χειρισμού της εσωτερικής θέρμανσης που βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Μπορεί εύκολα στις περισσότερες των περιπτώσεων να αντικατασταθεί με έναν νέο τύπου θερμοστάτη με τεχνολογία wifi. Συνοδεύεται από δική του εφαρμογή για τον χειρισμό του από απόσταση. Διαθέτει φυσικά και ημερήσιο-εβδομαδιαίο προγραμματισμό καθώς και έξοδο για τον ξεχωριστό έλεγχο του μπόιλερ.  Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για απλό θερμόμετρο χώρου για να γνωρίζουμε τη θερμοκρασία στο σπίτι μας ώστε αν χρειάζεται πριν γυρίσουμε σπίτι από τη δουλειά να το δροσίσουμε ανοίγοντας το κλιματιστικό.

Έξυπνος Θερμοστάτης Καλοριφέρ Smart WiFi

Στον τομέα της ασφάλειας τώρα υπάρχουν αρκετές κάμερες παρακολούθησης τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Προσοχή διότι υπόκεινται σε ειδικό νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να γνωρίζουμε για να μην βρεθούμε σε μπλεξίματα με το νόμο. Από αυτές όσες διαθέτουν τεχνολογία wifi μπορούν πάλι να χειριστούν από το smartphone μας. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με μια ειδική συσκευή που ονομάζεται καταγραφικό για να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Οι περισσότερες από τις κάμερες παρακολούθησης έχουν τη δυνατότητα να αρχίζουν την καταγραφή μόλις αντιληφθούν κίνηση κάτι που μας γλιτώνει χώρο αποθήκευσης. Βέβαια τα τελευταία μοντέλα μπορούν να αποθηκεύουν στο λεγόμενο “cloud” οπότε και θύμα κλοπής να πέσει ο εξοπλισμός μας, τα δεδομένα θα υπάρχουν στη κατοχή μας.LONGSE IP WiFi Bulet Κάμερα 1080p

Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή είναι αυτή που ελέγχει τον αέρα του χώρου μας και ενεργεί ανάλογα. Για παράδειγμα ελέγχει την θερμοκρασία και μπορεί να δώσει εντολή στην κατάλληλη συσκευή να ενεργοποιήσει το κλιματιστικό. Αν ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα υγρασίας να ενεργοποιήσει τον αφυγραντήρα και αν ανιχνεύσει βλαβερά στοιχεία στον αέρα μας να δώσει εντολή στον ιονιστή να αναλάβει δράση.

 

Αντί επιλόγου

Ο κατάλογος με τις συσκευές είναι ατελείωτος και μπορώ να γράψω αμέτρητες σειρές με την παρουσίαση τους. Όπως επίσης είναι θαρρώ και ατελείωτα τα λεφτά που μπορείς να δαπανήσεις στο βωμό του έξυπνου σπιτιού.Σ’ αυτό βοηθάει το ότι κάθε λίγο εμφανίζεται και μια νέα συσκευή που υπόσχεται να κάνει το σπίτι μας εξυπνότερο.Για να κλείσω θα ήθελα να πω ότι μπορεί ο σχεδιασμός του σπιτιού από την αρχή να μας δίνει ένα πλεονέκτημα αλλά ευτυχώς που η τεχνολογία είναι σύμμαχος και με αυτούς που θέλουν να επενδύσουν μετέπειτα στο χώρο τους.

Αυτά είχα να σας μεταφέρω. Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μου. Περιμένω σχόλια διορθώσεις και επιπλέον προτάσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *